Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa

Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.

– I kartläggningen framkom att det behövs mer forskning om till exempel sjukdomsmekanismer och behandling av sjukdomar som är unika för kvinnor, såsom endometrios, säger Madeleine Durbeej-Hjalt, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet, som deltagit i arbetet med kartläggningen.

Tillsammans med Forte föreslår Vetenskapsrådet en satsning på forskning med fokus på två huvudsakliga områden: sjukdomar och hälsotillstånd som är unika för eller vanligare bland kvinnor, samt gravidas hälsa och förlossningsvård. Satsningen bör vara bred och inkludera såväl grundforskning som tillämpad forskning. Genom att utveckla en finansieringsstrategi på området kan forskningen öka och kunskapsläget förbättras.

– Vetenskapsrådet beviljar årligen bidrag till forskning inom gynekologi, obstetrik, reproduktionsmedicin och angränsande forskningsområden om kvinnors hälsa. Men resurserna räcker inte till för att finansiera all den forskning som behövs för att täcka kunskapsbehoven.

Kartläggningen och förslaget på forskningssatsning inom området kvinnors hälsa och sjukdomar är genomförd på uppdrag av regeringen.

Läs rapporten Kvinnors hälsa och sjukdomar – kartläggning och analys av forskningsbehov på Fortes webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Excellens, stabilitet, samverkan och öppenhet viktigt för nästa ramprogram

    EU:s ramprogram för forskning och innovation möjliggör för Sverige och övriga medlemsländer att adressera gemensamma samhällsutmaningar som sträcker sig över nationsgränser. Programmet skapar möjligheter för forskare att samarbeta med partners från e...

  3. Vetenskapsrådets rekommendationer inför EU:s ramprogram FP10

    EU:s process för att ta fram det ramprogram för forskning och innovation som ska följa efter Horisont Europa har påbörjats. Under 2025 kommer EU-kommissionen att lägga fram sitt förslag, som sedan ska förhandlas mellan medlemsländerna och Europaparla...